Advies voor Klimaatplan 2024

04-04-2024

Maak duurzaam gedrag meer vanzelfsprekend, tastbaar en zichtbaar. Versterk lokale en collectieve acties. Ga meer normeren. Zorg voor meer differentiatie in het beleid. Dit zijn vier belangrijke burgeradviezen die naar boven kwamen uit gesprekken met honderden burgers.

Het Nationaal Klimaat Platform (NKP) organiseerde die gesprekken. Het is onderdeel van een advies aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) voor het nieuwe Klimaatplan. Dat plan beschrijft de hooflijnen van het klimaatbeleid voor de komende tien jaar.

Burgers tonen een sterke wil om bij te dragen aan een duurzame samenleving, maar ze hebben ondersteuning nodig van de overheid. Het is bovendien essentieel om de effecten van duurzaam gedrag, lokaal en op de korte termijn, zichtbaar en tastbaar te maken. Het NKP benadrukt ook het belang van normering als middel om nieuwe groepen burgers te betrekken bij de klimaattransitie. Een nieuwe sociale norm kan worden gevormd door een combinatie van wettelijke en maatschappelijke normen, waardoor de markt ook kan worden gestimuleerd om duurzame keuzes te maken. Tenslotte adviseert het NKP om de rol van participatie in klimaatbeleid te vergroten.

 

 

In de honderden gesprekken met burgers en maatschappelijke partijen identificeerde het NKP cruciale waarden voor de volgende fase van de klimaattransitie. Rechtvaardigheid, solidariteit, zeggenschap en transparantie staan centraal.

Het NKP adviseert nadrukkelijk beleid te ontwikkelen dat inclusief is en rekening houdt met verschillende sociaaleconomische achtergronden. De focus ligt op het waarborgen van betaalbare toegang tot schone energie en het bevorderen van burgerinitiatieven. Samenhang tussen klimaatbeleid en andere maatschappelijke opgaven wordt eveneens benadrukt.

De Klimaatwet schrijft voor dat het Klimaatplan elke vijf jaar wordt herzien. Het ministerie van EZK werkt nu aan nieuwe versie waarin de hoofdlijnen van het klimaatbeleid voor de komende tien jaar komen te staan. EZK erkent de cruciale rol van burgerparticipatie in het ontwerpen van effectief klimaatbeleid. Daarom heeft het ministerie het NKP gevraagd om de waarden, meningen en standpunten van burgers over het klimaat te onderzoeken.

De gesprekken met burgers en maatschappelijke partijen zijn in opdracht van het NKP uitgevoerd door Sterk uit Armoede, Alliantie Inclusieve Energietransitie en Stichting KlimaatGesprekken.

Download de rapporten van deze organisaties en het NKP-advies aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hieronder:

 

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

 

 

Blijf op de hoogte

Geen belangrijke updates missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

 

 

Cookie-instellingen