Luister naar succesvolle doeners in de Van Onderopcast

19-02-2025

In de podcastserie Van Onderopcast, gepresenteerd door Liesbeth Staats, staan positieve en succesvolle initiatieven in de schijnwerpers. Op allerlei terrein steken mensen zelf de handen uit de mouwen voor een groene toekomst. Het eerste seizoen is nu te beluisteren op ons kanaal Woest Optimistisch.

Zo besloten Jaap Fris en Niels Moshagen om boer te worden van een regeneratieve boerderij, heeft Tarek Laarif zijn sportvereniging verduurzaamd en tot sociale spil van de gemeenschap gemaakt, besloot Samuel Levie zo duurzaam mogelijk worst te gaan maken en helpen Rob Groen en de energiecoaches van de Energiebank regio Arnhem mensen aan een lagere energierekening.

Verslaggever Bert ter Hoeve maakte in totaal twaalf reportages over bevlogen mensen die allemaal tot in hun vezels gemotiveerd zijn om van de wereld een mooiere, rechtvaardigere en duurzamere plek te maken. Het eerste seizoen van de Van Onderopcast van het Nationaal Klimaat Platform is nu in zijn geheel te beluisteren op het podcastkanaal Woest Optimistisch.

 

 1. Sport trekt duurzame sprint

voorzitter Ruud Lubken van SV Donk, Mario Netten van de gemeente Gouda en Dennis ter Barge van Aendless Energy

Voetbalclub SV Donk in Gouda heeft een wereldprimeur: het innovatieve warmtecollectorveld maakt hun club toekomstbestendig. Voorzitter Ruud Lubken, Mario Netten van de gemeente Gouda en Dennis ter Barge van Aendless Energy vertellen hoe ze op deze manier de club toekomstbestendig hebben gemaakt.

In het Friese Deinum neemt voorzitter Tarek Laarif de luisteraar mee langs de velden van SF Deinum en vertelt over de stappen die zij hebben gezet op het gebied van verduurzaming, het vergroten van de biodiversiteit en over de verbindende rol van de club.

In de studio praat Liesbeth Staats met oud-voetballer en ondernemer Siem de Jong over hoe sportclubs de energietransitie kunnen versnellen. Luister hier

 2. Toekomst van de landbouw

Verslaggever Bert ter Hoeve in gesprek met Monique van der Laan van boerderij De Beekhoeve

Op boerderij De Beekhoeve werken Koos en Monique van der Laan als vanzelfsprekend in harmonie met de natuur. Aan verslaggever Bert ter Hoeve vertelt zij "Als ik langs de slootkant een plant zie groeien die super zeldzaam is en een meter daar vandaan een koe graast, dat vind ik een groot cadeau van de natuur."

‘Anders boeren’, dat doen ook Niels Moshagen en Jaap Fris op de regeneratieve boerderij Erve Kiekebos. Zij vertellen hoe deze manier van boeren ook heel sociaal werk is. "We nodigen mensen uit op het bedrijf, ze helpen mee, eten onze oogst en participeren in het bedrijf."

Joris Lohman van Food Hub is te gast bij Liesbeth Staats in de studio en deelt zijn visie op de toekomst van de landbouw.
Luister hier

 3. Toekomstbestendig eten

Erik Boele van de Oesterzwammerij laat zijn kwekerij zien

Lekker én toekomstbestendig eten, dat kan. Erik Boele vertelt over zijn ondernemersavontuur met De Oesterzwammerij en hoe hij circulair werkt. "Het is een bijna magisch proces als je ziet hoe oesterzwammen op koffieprut groeien."

Samuel Levie van worstenmakerij Brandt en Levie maakt op een zo duurzaam mogelijke manier, ambachtelijke worsten. En hij pleit voor minder en beter vlees eten: "Liever een keer per week een lekkere worst, dan vier keer een vieze."

Twee ondernemers die op enthousiasme kunnen rekenen van Veronique Dries van Vermaat. Aan Liesbeth Staats vertelt ze hoe zij door hun grote volume aan catering die ze dagelijks verzorgen, grote impact hebben en daarmee de verantwoordelijkheid voelen om dat zo duurzaam mogelijk te doen. Luister hier

 

 

4. Op weg naar zero-emissie

Bart Verwijen van Zoev City op een van zijn elketrische schuiten

Bart Verweijen vaart met Zoev City een duurzame koers door de Amsterdamse binnenstad te bevoorraden met elektrische schuiten.

In Arnhem is de meest inclusieve bezorgdienst opgezet: door Scootbezorgd worden post en pakketten per elektrische scootmobiel rondgebracht.

Liesbeth Staat bespreekt met Elisabeth Post, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland, de opgave van elektrificatie in de transportsector.Luister hier

5. Groen wonen

Pieter Stoutjesdijk van The New Makers geeft verslaggever Bert ter Hoeve een rondleiding in de werkplaats

De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor bijna 38% van onze totale CO2-uitstoot. "Dat is geen probleem, maar juist een grote kans", vertelt Wietse Walinga van het kennisplatform Duurzaam Gebouwd aan journalist Liesbeth Staats.

Pieter Stoutjesdijk van The New Makers legt uit hoe hun woningen meer CO2 vástleggen dan dat er bij de bouw uitgestoten wordt en Sam van Zoest vertelt hoe hij zijn eigen duurzame woondroom in de vorm van wooncoöperatie De Warren realiseerde. Luister hier 

6. Energie in kwetsbare wijken

Marianne de Koning van de Verbindingskamer neemt na gesprek afscheid van bewoner Wilma

Nog altijd kampen veel mensen met hoge energierekeningen. Om energiearmoede te bestrijden helpen energiecoaches bewoners met besparen en verduurzamen. “Je moet een sociaal hart hebben,” vat Rob Groen van Energiebank regio Arnhem de belangrijkste eigenschap van een energiecoach samen.

Zo’n zelfde sociaal hart klopt bij De Verbindingskamer, waar Marianne de Koning en haar collega Hayat de bewoners van de Rotterdamse wijk Binnenpolder-Tussendijk met raad en daad bijstaan. Het belang van zulke initiatieven bespreekt Liesbeth Staats met Lodewijk Asscher, die nauw betrokken is bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Luister hier

 

 

Meer positieve verhalen

De Van Onderopcast is te beluisteren op het podcastkanaal van het Nationaal Klimaat Platform: Woest Optimistisch. Daarnaast vind je hier de online talkshows en andere Topgesprekken. Binnenkort bundelen we op dit kanaal meer verhalen die woest optimistisch zijn bevonden.

Zo delen we twee afleveringen van de podcast Groen Geld Verdienen van ENTRANCE en twee afleveringen van de Duurzaamheidstransitie van BUAS die allemaal op De Top van Onderop 2024 zijn opgenomen. Daarnaast hoor je op Woest Optimistisch ook de podcast Daar krijg je energie van van de NVDE. Zo biedt het Nationaal Klimaat Platform een extra podium om de verhalen van onderop te versterken.

De kracht van onderop

De verhalen in deze podcast vertegenwoordigen een krachtige beweging vanuit de samenleving, die koers zet naar een duurzame toekomst. Deze beweging is ook zichtbaar op De Top van Onderop, die op woensdag 19 november 2025 voor de derde keer wordt georganiseerd. In theater Spant! in Bussum laten we zien dat de verduurzaming van onderop al in volle gang is.

Deze parade van maatschappelijke initiatieven toont een dynamiek waarmee de klimaatdoelen wél gehaald kunnen worden. Door positieve voorbeelden een podium te bieden, kennis uit te wisselen en nieuwe verbindingen aan te gaan, wil het Nationaal Klimaat Platform de energietransitie in een hogere versnelling brengen.

 

 

 

 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

Cookie-instellingen