Behoefte aan samenlevingsopbouw weer actueel
De armoede in Drenthe was destijds groot. In lokale dorpshuizen kwamen instanties en bewoners samen en legden de kiem voor een nieuw vak: opbouwwerk. Ook nu versterken opbouwwerkers de samenleving door veerkrachtige buurten en wijken te vormen die sociale en/of culturele doelen nastreven. Dat lukt niet door individuele begeleiding, maar vraagt om plekken waar mensen elkaar ontmoeten en gebruik maken van voorzieningen. Als de ondergrond van het samenleven schraal is, moeten we zorgen dat deze vruchtbaar wordt. Het opbouwwerk is de afgelopen jaren echter naar de achtergrond verdwenen.
Nieuw offensief
Als we betrokkenheid, verantwoordelijkheid en eigenaarschap van bewoners willen, als we een rechtvaardig klimaatbeleid nastreven, moeten we bouwen aan sterke gemeenschappen. Als we bewoners als gelijkwaardige partij willen organiseren en mobiliseren, hebben we weer opbouwwerkers nodig. Zij kunnen bewoners zo lang als nodig is ondersteunen vanuit een onafhankelijke positie, zodat zij zeggenschap krijgen over hun eigen gezonde, veilige, kleurrijke en duurzame wijk.
Opbouwwerkers brengen bewoners bij elkaar en betrekken ze bij ingrijpende veranderingen in hun wijk. Om te beginnen geven zij hen een stem bij gemeenten, woningcorporaties, bedrijven en adviesbureaus. Daarnaast zetten zij, samen met hen, de schouders onder verduurzaming van woningen. Het startpunt zijn altijd de ideeën en wensen van bewoners. Opbouwwerkers halen hun talenten en drijfveren naar boven en zetten die in als bron voor verandering.
Samen met Krachtproef, een informele organisatie van opbouwwerkers, verkennen wij vanuit NKP wat er nodig is om het opbouwwerk weer in positie te brengen. Het essay van Jos van der Lans, Waarom de energietransitie zonder opbouwwerk vast gaat lopen, is daarin de historische onderlegger. Op dit moment wordt gewerkt aan een actieplan.