Geen prioriteit
De meeste horecaondernemers staan wel open voor verduurzaming, maar het heeft geen prioriteit. Dit komt mede doordat de marges klein zijn door gestegen kosten voor personeel en inkoop.
Energieprijs punt van zorg
Energieprijzen zijn een blijvend punt van zorg. Sinds de gascrisis in 2022 zijn ze weliswaar iets gestabiliseerd, maar ondernemers ervaren nog steeds pieken en hoge rekeningen. Energiekosten hebben direct invloed op de winst en soms zelfs op de overlevingskans van een zaak.
Tegengesteld beeld
De ondernemers weten vaak niet waar te beginnen met verduurzaming en hebben weinig tijd zich erin te verdiepen. Opvallend is dat ondernemers vaak aangeven te willen verduurzamen, maar dat de verhuurder dit tegenhoudt, terwijl vastgoedeigenaren juist het tegenovergestelde ervaren.
Weinig uitwisseling en samenwerking
Ze hebben behoefte aan ondersteuning bij zowel het in kaart brengen van de mogelijkheden als de uitvoering van de maatregelen. Kennisuitwisseling en samenwerking op het gebied van verduurzaming vinden nog nauwelijks plaats binnen de sector, terwijl er wel kansen liggen om van elkaar te leren en gezamenlijk in te kopen, zo concluderen de onderzoekers
Overheid werkt belemmerend
De rol van de overheid kwam in vrijwel alle gesprekken met ondernemers en vastgoedeigenaren aan bod. Respondenten ervaren belemmeringen door wet- en regelgeving, zoals de Monumentenwet die bepaalde maatregelen onmogelijk maakt, of het beëindigen van de salderingsregeling die zonnepanelen minder aantrekkelijk maakt.
Alle resultaten van de gesprekken zijn opgenomen in het onderzoeksrapport, inclusief aanbevelingen voor ondernemers, brancheorganisaties, gemeenten en de Rijksoverheid. Het volledige rapport is hier te lezen.